maandag 12 november 2012

Filosoferen rond het nut van het leven.

Warre       Mensen zijn niet echt slim, want moesten de mensen er niet
                zijn, zou de aarde een veel betere planeet zijn.

Stanne      Mensen zijn eigenlijk egoïstisch. Mensen vinden het leven pas zinvol als ze zelf leven. Het heeft alleen zin voor hun eigen ras.                    

Amanuel        We moeten ons dat niet afvragen; het heeft zelfs geen zin om dat te doen, want we leven sowieso.

Stanne           De mens is eigenlijk het enige niet nuttig dier. We zijn wel nuttig voor elkaar, maar dat is ook alles. We doen het alleen maar verkeerd. We zijn een soort van chemische fout op de aarde. Wij zijn het enige ras, dat dingen kapot maakt. Wij maken de wereld kapot.

Arend             De koeien ook.

Stanne           Moesten de mensen er niet zijn, zouden er ook niet zoveel koeien rondlopen. Levende wezens zijn nuttig, behalve de mens.

Arend             De mens maakt dingen om anderen te doden.

Paco               De mens is niet slim, maar zo dom. Hij doodt bijvoorbeeld mensen in de oorlog, maar we weten dat we zelf toch ooit sterven, waarom doen we dat dan? Waarom is er oorlog?

Stanne           Omdat het egoïsme het overwint van de slimheid. Wij willen macht.

Amanuel        Jij hebt het nu toch niet over alle mensen, Stanne? Sommige mensen zijn toch heel erg nuttig en doen veel goeds. Zoals de mensen van Greenpeace.

Stanne           Ik weet wat je bedoelt, natuurlijk doen mensen ook goede dingen. Maar ik wil zeggen dat zelfs die mensen ook fout leven; zij kopen ook veel zaken, die in fabrieken worden gemaakt,… De maatschappij is zo dat je bijna niet anders kan dan slecht zijn voor het milieu.

Warre             Vroeger kon je beter leven, nu kan je bijna niet anders, want we zijn de luxe gewoon.

Arend             Neen, we worden juist slimmer met de tijd. Vroeger waren auto’s enorm vervuilend, nu al veel minder.

Warre             Dat klopt niet helemaal, want de fabrieken die elektrische auto’s maken, vervuilen 2/3 meer.

Chardeh         Het gaat slecht met onze planeet, omdat we afhankelijk zijn geworden van alles; zoals verwarming, licht,…

Helena           Nu is de aarde al enorm vervuild. Wij, deze klas, kunnen er niet veel aan doen. Maar de hele wereldbevolking samen wel, maar dat doen we niet. We vervuilen steeds meer en daarom zijn we helemaal niet nuttig.

Mohamed      Eén persoon kan de wereld niet redden; als we samen werken en iets goed doen, kunnen we nuttig zijn. Eén persoon alleen betekent niets.

Raoul             Waarom leven we als we toch dood gaan?

Paco               Je zou kunnen zeggen:”Aan alles komt een eind.”

Stanne           Het leven zou niet leven zijn als er geen ‘dood’ was. Oneindig leven zou saai zijn. Er moet een einde komen.

Het leven heeft zin -voor de meeste mensen toch- omdat je kan genieten. Het leven is gewoon leuk en dat is ook nuttig. Je leeft maar één keer. Het heeft zin voor jezelf.

                        Nog een zwakheid van de mens: we zijn met teveel. Als één persoon een flesje op straat gooit, is dat niet erg, maar als er dat 3 miljard mensen doen…

Nadia             Soms is het leven leuk, soms niet.

Selmanour     Ik heb een antwoord op Raouls vraag: volgens de islam is dit gewoon een testleven en daarna komt het echte leven. Dus dit leven is zeker nuttig.

Kyra                Word je dan opnieuw geboren? Ben je dan dezelfde persoon?

Elisa               Selmanour, je zei dat dit het testleven is. Maar dit kan toch je echte leven zijn en het vorige het testleven?

Selmanour     Als je goede daden doet, ga je naar de hemel en anders naar de hel.

                        Dus is dit jouw testleven.

Nadia             Voor mensen die geloven in god, is het leven altijd nuttig.

Mohamed      Ik geloof daar ook in.
                    
Staf                 Ik heb ook een antwoord op Raoul zijn vraag. Je ouders willen gewoon een kind om hun familie voort te zetten.

Julianny          Het leven heeft zin als je ouders je gelukkig maken.

Stanne           Dat is alleen nuttig voor jezelf.

Raoul             Julianny, je zegt dus: als je ouders er niet meer zijn, heeft je leven geen nut? Ouders sterven toch meestal eerder dan de kinderen?

Warre             De dood ligt nooit ver van je. 't Leven is niet hetzelfde als voetbal, maar je kan het wel vergelijken. Als er op de bal -de bal is je leven- geschopt wordt, kan je geluk hebben en ver geraken, maar je kan ook stoppen met rollen.  Als je niet goed kunt trappen, als er iets is met je hersenen bijvoorbeeld,  rolt de bal niet ver. Dan ga je rapper dood.

Stanne           Ja, en de oneffenheden op het terrein zijn de obstakels in het leven, die je soms tegenkomt en die niet je eigen fout zijn.

We proberen goed te doen, maar tegelijk doen we 'slecht'. We maken bijvoorbeeld kleren, maar die komen uit een fabriek. Uit de fabrieken komt rook en dat is dan weer slecht.

                        Helemaal in het begin was de mens nog niet slecht; dat is gekomen vanaf het moment dat we slimmer werden. We wouden dingen goed doen, maar dachten alleen aan onszelf en niet aan anderen. Egoïstisch zijn maakt niet nuttig, alleen voor onszelf.

Mohamed      Dieren kunnen ook dingen misdoen. Bevers slopen ook bomen bijvoorbeeld. Maar bij dieren is dit het instinct.

Warre             En bij mensen is het doordacht.

Stanne           Dieren kunnen soms egoïstisch zijn, maar zij doen dit om te overleven; om te kunnen voortplanten       

Amanuel        Maar wij doen dat toch ook?

Stanne           Wij doden niet altijd omdat het nodig is te overleven.

Warre             Egoïsme overwint. Dominantie overwint. Onze hersenen zitten zo in elkaar: ik moet goed kunnen leven, anders sterven we uit. Dat bepalen wij niet, dat gaat vanzelf. Wij planten voort en zorgen dat het beste doorgaat. Bruine ogen zijn bijvoorbeeld dominant, blauwe niet.

                        Ons instinct is ook overleven. Zo kunnen we onszelf bijvoorbeeld onmogelijk laten verdrinken.

                        De mens probeert zich te versterken (de evolutietheorie).

Arend             Er is een duidelijk verschil tussen de mensen en andere dieren. Voor wilde dieren gaan de jongen voor; bij mensen niet.

Andres           Wat Arend zegt, klopt niet. Mijn mama zorgt bijvoorbeeld altijd eerst voor mij: ik krijg eerst eten; als ik iets mors, ruimt zij het soms op; mijn was wordt het eerst gedaan;...

Op de vraag “Wat maakt jouw leven nuttig?”, antwoordden velen: mijn familie, vrienden en mijn doel kunnen waarmaken… én:

Nadia                          Mijn mama terug krijgen.
Mohamed                  Een leven leiden waar je niet wordt gecommandeerd.
Warre                         Plezier hebben
Kyra en Roos                Iets goed doen
Kobe, Dorus, Paco         Gelukkig zijn
Elisa                           Ik weet het nog niet.

De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht. -Gandhi-

Geen opmerkingen: